Stanovisko k prohlášení ministra zahraničních věcí ČR Tomáše Petříčka.......

26.5.2020

Stanovisko

České pobočky Židovského národního fondu (KKL) a České společnosti přátel Izraele

Musíme se kategoricky ohradit proti zcela neslýchanému prohlášení ministra zahraničních věcí ČR Tomáše Petříčka,  ministra kultury ČR Lubomíra Zaorálka  a čestného předsedy TOP 09, bývalého ministra zahraničí Karla Schwarzenberga. Tito pánové publikovali v sobotním Právu, dne 23.5.2020 prohlášení pod titulkem  „Co bude s Palestinci a izraelskou demokracií?“

Je nám známo, že již v únoru t.r. přišel Karel Schwarzenberg s podobnou výzvou, ve které dokonce srovnával Izrael s rasistickým jihoafrickým apartheidem.  

Je zarážející, že tito naši představitelé se dovolávají údajného porušování mezinárodního práva a přitom téměř každodenní raketové útoky z Gazy na Izrael za porušení práva nepovažují.

Autoři údajně chtějí řešit problémy mezi Izraelem a Palestinci a přitom zavírají oči nad tím, že právě Palestinská samospráva v loňském roce odmítla pozvání arabských zemí na konferenci v Bahrajnu o mírovém plánu.

Je nám líto, že článek zcela nepodloženě napadá naše nejvěrnější spojence - jak Spojené státy, tak i Izrael pro jejich mírový plán. Stanovisko farizejsky projevuje obavy o budoucí demokracii v Izraeli, jestliže v údolí Jordánu „budou obyvatelé dvojí kategorie“. Přitom zcela pomíjí, že za celou historii Palestinské autonomie se tam nepodařilo vybudovat demokratický systém, že tam vládnou orgány nikým nevolené, a že ani nynější palestinské vedení nebylo zvoleno v řádných volbách.

V této souvislosti pro iDNES.cz ministerský předseda Andrej Babiš sdělil: „ Obecně platí, a toto je nepřekročitelné, že za českou zahraniční politiku odpovídá vláda jako celek. Proto je neakceptovatelné, aby v tak zásadní věci, jako jsou vztahy s Izraelem, vydávali jednotliví členové vlády, v tomto případě dva ministři, své vlastní stanovisko, které na vládní úrovni nebylo nikdy konzultováno, ale které je v zahraničí vnímáno jako stanovisko České republiky“.

Předpokládáme, že neakceptovatelnost tohoto kroku, náprava mezinárodní pověsti a obnovení důvěry v pevnost našeho strategického spojenectví s Izraelem, může být vyjádřena pouze odvoláním ministra zahraničí pana Tomáše Petříčka a ministra kultury Lubomíra Zaorálka z jejich funkcí.

 

 

JUDr. Michal Pacovský                                                        Ing. Karel Sedláček

Prezident                                                                               Místopředseda

České pobočky Židovského národního fondu                  České společnosti přátel Izraele