Stromy pro Izrael

7.7.2020

Masarykův les v Izraeli je symbolem letité vzájemné spolupráce mezi někdejším Československem a státem Izrael, na dobré vztahy navazují i současní představitelé naší země. Les je pojmenován po T.G.M., který měl k Izraeli silný osobní vztah a les dostal jako symbolický dar ke svým 80. narozeninám. Projekt revitalizace Masarykova lesa získal záštitu Miloše Zemana, prezidenta republiky.

 

Židovský národní fond, KKL-JNF, na společenském setkání ocenil významné dárce, kteří přispěli na revitalizaci Masarykova lesa v sousedství kibucu Sarid v Izraeli. Hostitel JE Daniel Meron, velvyslanec státu Izrael, uvítal oceněné ve své pražské rezidenci, společně s Michalem Pacovským, prezidentem českého KKL-JNF a Andrejem Babišem, předsedou vlády ČR, pak předali děkovné certifikáty pozvaným dárcům. Také díky jejich podpoře, KKL-JNF a zástupci kibucu Sarid, společně pokračují v revitalizaci lesa.

 

Po vyčištění lesa, jeho úpravě a vysazení nových stromů, se nyní pracuje na úpravě cest. Součástí lesního odpočinkového prostoru je šest kamenů, které budou připomínat důležité milníky vzájemných izraelsko-českých vztahů. Počátky osídlení kibucu Sarid českými občany, osobnost T.G. Masaryka, po kterém byl les pojmenován. Další z kamenů je věnován synu Janovi, který pokračoval v práci svého otce, klíčovou roli sehrál jako ministr zahraničí  v letech 1945 -1948, kdy podporoval založení a uznání Státu Izrael. Texty na kameny jsou připraveny v češtině, angličtině a hebrejštině. Každý z kamenů je doplněn tematickou fotografií. Po letech se znovuobjevený les upravuje do podoby lesoparku, revitalizuje se a má nadále sloužit pro obyvatele blízkých obcí a měst a také jako připomínka letitých česko-izraelských vztahů.

 

Předávání cen se zúčastnila

Michaela Vidláková, dcera  Jiřího Lauschera, jednoho ze zakladatelů kibucu Sarid. Michaela přežila koncentrační tábor a při pátrání po stopách svého otce znovuobjevila Masarykův les.

 

Galerii z akce naleznete zde: Stromy pro Izrael

Firmy

Michal Zuna, člen Rady MČ Praha 2 pro oblast bezpečnosti

Petr Rusek, zástupce Tatra Truck, a.s.

Stanislav Červený, THT Polička

Dušan Jamný, firma Ocean Shipping

Tamir Winterstein, Light House, Praha

 

Lidé

Andrej Babiš, předseda vlády ČR

Zdenka Havlíková

Martin Fuk

Michal Kuzmiak 

 

Hosté

Michela Marksová, politická náměstkyně ministra zahraničí Tomáše Petříčka

Irena Pavlásková, režisérka

Pavel Smutný, prezident ČISOK /Česko-izraelská

Projekt Revitalizace Masarykova lesa v Izraeli http://www.kkl-jnf.cz/page/default/masarykuv-les

Fotografie z akce jsou k dispozici ve fotobance ČTK, na vyžádání také u českého výboru KKL-JNF.

 

Připravila Hana Salajková, hana.salajkova@seznam.cz, mobil 724 639 328
V Praze 23. 6. 2020