O NÁS

KKL - JNF v České republice

Krátce po vzniku Státu Izrael se v tehdejším Československu zrodila myšlenka, založit a financovat v Izraeli Československý les. Mezinárodní vývoj a zmrazení politických vztahů s Izraelem, však tento projekt zmařily. Naše česká pobočka KKL – JNF ideu Českého lesa obnovila a sbírá finanční prostředky na jeho výsadbu v Negevské poušti, poblíže starobylého města Ber Sheva. S mimořádným ohlasem se setkalo odhalení základního kamene prvních 10 ha Českého lesa v závěru roku 2005.

Od té doby se náš les rozrostl na dvojnásobek. Kromě toho jsme poskytli také mimořádnou pomoc k odstranění následků rozsáhlých lesních požárů na severu Izraele, ke kterým došlo v r. 2006, v důsledku útoků raket Hizballáhu. Své symbolické stromy v Izraeli zasadili také představitelé státu, prezidenti Václav Klaus a Miloš Zeman, předseda vlády Mirek Topolánek, místopředseda vlády Cyril Svoboda a další osobnosti.

Myšlenka

Myšlenka výsadby Českého lesa však není jen záležitostí židovské komunity v České republice. Podporují ji mj. také česká katolická i pravoslavná církev, jejichž čelní představitelé se např. zúčastnili charitativních setkání na podporu Českého lesa. Aktivně také pomáhají podnikatelé, municipální orgány i řada prostých občanů. Všichni chápeme, že jde o symbolický návrat ke kořenům euro – atlantické civilizace, k historii ze které také čerpala své mravní hodnoty tři největší náboženská hnutí. Společné Izraelsko – Jordánské ekologické projekty, na kterých se náš fond významně podílí, zároveň naznačují jakou cestou by se mohla ubírat mírová spolupráce v regionu.

Poslání

Naše poslání však nezužujeme na pouhé sbírání finančních prostředků. Druhou stranou téže mince je naše výchovná a osvětová činnost. Již před několika lety jsme zahájili program zaměřený na pomoc Lauderovým školám v Praze.

Cíl

Cílem našeho programu KKL – JNF, zaměřeného na Lauderovy školy, je zejména probudit v žácích a studentech zájem o problémy životního prostředí. Výchovným prostředkem je pak osobní účast dětí na konkrétních projektech. Tak např. v loňském roce maturitní ročník gymnázia strávil týden v Izraeli, kdy vedle návštěv historických a náboženských památek, studenti poznali některé realizované projekty a zejména sami pomáhali s údržbou Českého lesa a se sbíráním odpadků v lese. Studenti tak v reálu viděli, jak probíhá zazelenění pouštní krajiny a mnozí z nich také na vlastní oči mohli vidět výsledek svého dlouholetého přispívání do modrobílých kasiček na stromy pro Izrael. KKL také pořádá pro žáky a studenty, ve spolupráci s vedením LŠ, semináře a přednášky o své činnosti a ekologických projektech v Izraeli. Vyvrcholením každoroční spolupráce je pak společná oslava svátku stromů – Tu Bišvat.

Naše hodnoty

Vzdělávání a osvěta

Organizace se věnuje vzdělávací činnosti, zejména prostřednictvím programů pro školy, seminářů a přednášek. Cílem je probudit zájem mladé generace o environmentální problémy a aktivně je zapojit do konkrétních projektů, jako je péče o Český les.

Ekologická odpovědnost

KKL – JNF klade důraz na ochranu a obnovu přírodního prostředí. Prostřednictvím výsadby lesů v Negevské poušti a ekologických projektů se organizace snaží zmírnit dopady klimatických změn, podpořit biodiverzitu a udržitelné hospodaření s přírodními zdroji. 

Mezikulturní spolupráce a solidarita

KKL – JNF podporuje projekty, které spojují různé náboženské a kulturní komunity. Spolupráce s českou katolickou a pravoslavnou církví, podnikateli, municipálními orgány a obyvateli ukazuje na silné propojení a solidaritu mezi lidmi různých kultur a náboženství.

Kam peníze ze sbírek jdou?

Vaše příspěvky mají skutečný dopad! 98 % všech darů je přímo využito na probíhající projekty, které pomáhají potřebným a mění životy k lepšímu. Pouze 2 % jsou použita na provoz naší organizace, abychom mohli efektivně fungovat a řídit naše aktivity. Díky vaší podpoře můžeme pokračovat v naší misi a dosahovat skvělých výsledků. Děkujeme, že nám pomáháte pomáhat!

Chcete se zapojit?