První část sbírky

Vážení přátelé, 

považujeme za vhodné informovat Vás o dosavadních výsledcích naší kampaně na pomoc jihu Izraele, postiženému teroristickými útoky Hamásu dne 7. října 2023. 

První část sbírky byla určena na bezodkladnou pomoc. Urgentní byla potřeba zejména nahradit sanitní vozy, zničené nebo ukradené teroristy. Proto ihned po útoku naše ústředí v Jeruzalémě objednalo deset ambulancí. Jsme pyšní na to, že jednu z nich plně uhradila naše sbírka, organizovaná společně s křesťanskými organizacemi. 

Sanitka byla dodána již v prosinci 2023 a po nezbytných úředních a technických procedurách byla ihned zařazena do služby. Vůz je vybaven na špičkové úrovni a má s sebou vše nezbytné k první pomoci a k záchraně životů. 

Ambulance operuje v jižních oblastech, kde dosud stále padají rakety, vystřelované z Gazy a nelze vyloučit ani proniknutí teroristů. Proto je vybavena jednak ochranou proti střepinám a ostřelování z lehkých zbraní, jednak do skončení bojů ji budou provozovat příslušníci armády. Sanitka byla slavnostně předána v lednu tr., neboť dříve ji nebylo možné ze služby uvolnit. Aktu se zúčastnila velvyslankyně ČR v Izraeli pí. Veronika Kuchyňová Šmigolová, ředitel KKL-JNF v Jeruzalémě, představitelé výboru KKL-JNF Česko a Slovensko, jakož i Mezinárodního křesťanského velvyslanectví pro Jeruzalém (ICEJ). 

Stále nám zůstávají na účtu prostředky v hodnotě více, než 10 mil. Kč. a přibývají další dárci. Nepoužijeme peníze na nic jiného, než na konkrétní pomoc postiženým obcím

Společně s našim ústředím v Jeruzalémě, již od ledna intenzivně jednáme s postiženými municipalitami jihu Izraele o nejvhodnější formě pomoci. 

Na jedné straně chápeme akutní potřeby obyvatel, kteří jsou vysídleni ze svých obcí, žijí v provizóriích a potřebují např. zdravotnickou pomoc, nejnutnější ošacení, výuku pro děti apod. Na druhé straně však chceme směrovat získané prostředky do něčeho hmotného, trvalého, co i v budoucnu bude připomínat česko – izraelské vztahy. 

Představy o obnově postižené oblasti se postupně vyvíjejí a zdá se, že obyvatelé se tam navrátí za delší dobu. Např. kibuc Be’eri bude nutné téměř úplně postavit znovu. V jiných obcích půjde někde obnova rychleji, ale dnes není možná, protože armáda tam dosud nepovolí přístup. 

Naše nabídka pomoci tedy vychází jednak z finančních možností, jednak diskutujeme s municipalitami o vhodném projektu. Ty, které nám dosud byly nabídnuty, nesplňovaly naše představy, jakkoli jsme chápali jejich potřebu (např. se jednalo o obnovu hospodářských budov). 

Doufáme, že v co nejkratší době se nám podaří vybrat cestu, jak obcím pomoci a zároveň důstojně reprezentovat naši zemi. Určitě Vás budeme informovat, jakmile se celá věc přiblíží realizaci. S poděkováním a úctou

Pavel Frydl,

výkonný ředitel

Předchozí příspěvek