Masaryk byl Čech? Já myslel, že Izraelec

31.10.2019

Převzato z denikn.cz

V židovském státě najdete Masarykovo náměstí (hned v několika městech), ale i Masarykův les, Masarykovy ulice, Masarykovu vesnici, Masarykovu kavárnu či Masarykův kibuc.

První československý prezident je pro Izraelce významnou osobností. Často si připomínají jeho cestu na území tehdejší mandátní Palestiny, kterou vykonal jako první evropský státník v roce 1927. A především při své návštěvě podpořil myšlenku vzniku samostatného židovského státu. Nic na tom nemění fakt, že Masaryk do Palestiny cestoval jako soukromá osoba a z bezpečnostních důvodů pod pseudonymem.

Pokud přijedete do Izraele a řeknete, že jste z Česka, starší generace vyjádří uznání za československou pomoc, ať již materiální v podobě zbraní či výcviku izraelských letců v době vzniku státu Izrael, nebo politickou v rámci podpory uznání nezávislosti při hlasování OSN v roce 1947. Je příjemné vnímat, že v zemi, které se přezdívá Start-up Nation a převládá v ní pohled do budoucnosti, má historie vzájemných vztahů takovou váhu.

Pro generaci Izraelců, kterým je méně než čtyřicet let, představuje Masaryk jen jednu z mnoha významných osobností, po jejichž původu nepátrají. Je tak nějak jejich. Stejně jako Masarykův les.

Zapomenutý les
Nebýt přeživší z Terezína, paní Michaely Vidlákové, která se do Masarykova lesa jela v roce 2016 podívat, Masarykův les by pravděpodobně upadl v zapomnění.