I Stand With Israel

18.5.2021

Pojďme vyjádřit solidaritu s naším spojencem Izraelem!
Kde: 21. 5. 2021 v 15.00 na rohu ulic Badeniho a Na Špejcharu (zelená plocha vedle Ambasády Státu Izrael).

V době eskalace násilí mezi teroristickým hnutím Hamás a Izraelem chceme ukázat, že stojíme pevně za naším spojencem. Naše shromáždění má za cíl poukázat, že tato válka s terorem má i svou nekonvenční rovinu. Informační válka nedopadá jen přímo na nevinné občany Izraele, Gazy a Západního břehu, další oběti jsou vystavované také zvedající se vlně antisemitismu. Realitou jsou jak verbální (například zde) tak i přímo fyzické (zde) útoky na Židy.

Věříme, že každý občan Izraele, Gazy a Západního břehu má právo žít si svůj život, užívat si lidských a občanských práv a svobodně se rozhodovat. Nyní jsou tato práva omezena – v Izraeli dočasně, kvůli teroru ze strany Hamásu, v Gaze dlouhodobě a konstantně – a to opět kvůli teroristickým organizacím Hamás a Islámský džihád, které podporuje Írán.

Cílem tohoto setkání rozhodně není „provokace“ příznivců Palestiny, kteří budou zakončovat svůj pochod právě v blízkosti ambasády Státu Izrael, nýbrž nastolení rovnováhy v prezentovaných postojích a názorech, které jsou někdy na hranici zákonnosti. Jako příklad uveďme přítomnost dětí, které minulý týden nosily zelený šátek s arabským nápisem „Al-Kassám“ – tak se jmenují jednotky Hamásu, které svými raketami mohutně terorizují obyvatele Izraele. Česká republika uznává Hamás jako teroristickou organizaci.

Zaznívá mnoho nepravd o Izraeli, včetně nařčení z genocidy – tedy cíleného vyvražďování obyvatelstva. Dále bývá Irael obviňovaný z apartheidu – tedy rasové segregace. A v neposlední řadě je mu předhazované cílené vraždění dětí v Gaze. Žádné z těchto tvrzení se nezakládá na pravdě.

V rámci setkání se pomodlíme Kadiš za všechny oběti konfliktu. Následovat bude modlitba za Izrael, pietní akce se svíčkami k uctění obětí a zpěv státní hymny Izraele – HaTikva, značící naději. Věříme, že naděje je to, co teď všichni potřebujeme. To, co potřebuje Izrael, a to, co potřebuje Gaza. Naděje, že se brzy zbaví teroru v podobě Hamásu. Rádi uvidíme svobodnou Palestinu, svobodnou od Hamásu: #FreePalestineFromHamas